woensdag 25 december 2013

Duisternis

Bij het krieken van de dag voer ik een kort gesprek met een drie huizen verderop wonende collega-hondenuitlater.

We zijn daarbij in duisternis gehuld. Waarmee meteen het onderwerp van onze conversatie aangestipt is: de straatverlichting in ons deel van de woonwijk Vosholen. Die functioneert namelijk al enkele weken niet naar behoren.

Aanvankelijk bleven de lantaarnpalen helemaal donker. Nu, nadat meerdere buurtgenoten verschillende malen hun beklag gedaan hebben, doen ze het dan weer wel en dan weer niet. Of liever: doen ze het eerst wel en later niet meer.

In het laatste geval is het werkelijk pikkedonker op straat. En zijn wij hondenuitlaters, net als alle andere voetgangers maar ook veel fietsers, zeer slecht zichtbaar.

“Je kunt erop wachten dat het een keer mis gaat”, hoor ik mezelf zeggen.

“Het zal met Oud en Nieuw maar zo donker zijn”, toept buurman over. Om te besluiten met: “Misschien een stukje in de krant..?”

De laatste paar honderd meter naar huis heb ik visioenen van plunderaars. Mannen en vrouwen met honkbalknuppels die hun slag slaan in het donkere, deels verlaten – want Oud en Nieuw vier je bij voorkeur buiten de deur – deel van de Vosholen. En niemand die iets ziet.

Voor visioenen heb je geen licht nodig…

donderdag 19 december 2013

Middelbare schooltijd

We mogen ons verzamelen in de kantine.

Van daaruit worden we naar de zogenaamde spiegelzaal gedirigeerd.

Vervolgens – na wat inleidende beslommeringen – voert een van de docenten ons langs werkgebieden, instructielokalen, studio’s en docentenbalies.

Onderweg krijgen we uitleg over Magister, een elektronische leeromgeving, één computer per twee leerlingen, leerlingen die een eigen netwerk beheren en een heuse app, ontwikkeld door leerlingen zelf.

Allengs wordt het duidelijker: er is heel veel veranderd. Tijdens mijn middelbare schooltijd (papa spreekt…) bestond een school uitsluitend uit klaslokalen, gangen, schoolborden, toiletten, een kantine (aula) en de fietsenstalling.

Was en leraar of lerares afwezig, dan werd dat op een schoolbord in de gang geschreven.

Ik ben zelfs nog van voor de kluisjes.

Nu is alles anders. De school is veel meer van nu. Beter, ben ik geneigd te denken.

Maar dan, wanneer ik – misschien wat afgeleid – naar het (betonnen) plafond van het instructielokaal kijk, zie ik propjes…

Alles lijkt dus anders.

donderdag 12 december 2013

Zo eerlijk mogelijk

Ik verhaalde hier meer dan eens over de reorganisatie bij mijn werkgever NDC mediagroep.

Een nog niet benoemd gevolg van deze reorganisatie was een interne verhuizing. Alle in Groningen en Drenthe actieve redacteuren (in vaste dienst) kregen namelijk Groningen als standplaats en verdienden een goede werkplek.

Concreet: we gingen van twee blokken van zes bureau’s naar drie blokken van zes bureau’s. Eén blok voor de eindredacteuren-vormgevers uit het ‘cluster Drenthe’, een blok voor de verslaggevers en een enkele freelancer, en een blok voor het ‘cluster Groningen’.

Gekibbeld


Simpel, zou je zeggen. Ware het niet dat binnen het cluster Groningen werd gekibbeld om de plekken bij het raam. Er moest zelfs een muntje aan te pas komen om die beide plekken ‘zo eerlijk mogelijk te verdelen’…

Pas vrijdagochtend, toen ik de krant uit de brievenbus trok, vernam ik dat Nelson Mandela overleden was. Een man die 27 jaar gevangen zat voor zijn idealen.

We hebben nog veel, heel veel te leren…

donderdag 5 december 2013

Modern of ouderwets

Ik heb twee kinderen: een ‘modern’ kind en een ‘ouderwets’ kind.

Het eerste kind kan zich de hele dag vermaken met WhatsApp, Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat en hoe het ook allemaal maar mag heten. Lichaamsbeweging? Nauwelijks. Met de fietsritjes van huis naar school en vice versa, een incidentele (korte) wandeling met de hond en een nog schaarsere spinningles met moeders houdt het wel op.

Het tweede kind doet niets liever dan de hele dag buiten spelen (lees: voetballen). Maakt niet uit met wie, als er maar een balletje getrapt kan worden. Moderne technologie? Nauwelijks. Klein beetje Facebook, een incidentele foto op Instagram en nog iets minder vaak op Twitter.

Welk kind is gelukkiger?


Welk kind gelukkiger is, zou ik niet durven te zeggen. Beiden verkeren in de luxe positie vaak te kunnen doen wat ze het liefste doen. Zoals beiden ook boos/ chagrijnig worden wanneer dat niet lukt. In het geval van het ‘moderne’ kind als er geen WiFi is bijvoorbeeld. En bij het ouderwetse kind als er niemand wil ballen. Omdat het slecht weer is of zo.

Ik weet wél waar ik blijer van word: van het buiten spelende, sportende kind. Waarschijnlijk maakt dat mij een ouderwetse vader…

donderdag 28 november 2013

Verslaggevers

De al heel lang geleden aangekondigde reorganisatie is eindelijk doorgevoerd.

Sinds donderdag ben ik eindredacteur – vormgever in het cluster Groningen van de weekbladenredactie van NDC mediagroep.

Als zodanig blijf ik eindverantwoordelijk voor de redactionele invulling van de HS-krant (en draag ik gedeelde verantwoordelijkheid voor twee andere kranten). Meer dan voor donderdag zal ik echter aan mijn bureau gekluisterd zijn. Voor interviews, reportages en sfeerverslagen kan/ moet ik gebruik maken van de diensten van een drietal verslaggevers. Verslaggevers die niet onbeperkt inzetbaar zijn.

Al was het maar omdat ze niet alle drie fulltime werken. Maar vooral ook mijn collega-eindredacteuren op dezelfde manier dienen te werken als ik. En dus dezelfde drie verslaggevers in dienen te zetten…

Knokken


Dat wordt dus plannen geblazen. En zeker ook keuzes maken. Misschien moeten we zelfs wel knokken om de inzet van de verslaggevers. Want het mooie van die verslaggevers is dat ze hun sporen in de journalistiek stuk voor stuk verdiend hebben. Ze zijn welhaast een garantie voor kwaliteit.

Extra pre voor de HS-krant is dat twee van de verslaggevers woonachtig zijn in het verspreidingsgebied. En daardoor een soort van vanzelfsprekende belangstelling hebben voor wat er speelt in deze regio.

Om in knoktermen te blijven: we staan op punten voor.

donderdag 21 november 2013

Koetjes en kalfjes

Over koetjes en kalfjes praten.

Een kunst die ik niet beheers. Ik doe m’n best, maar het lukt me niet.

Na dé openingsvraag ‘alles goed?’ (of: ‘hoe is ‘t?’) lukt het me nog net te informeren naar bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het werk, de kinderen of de verrichtingen op het sportveld, maar daarna stokt het.

Ik weet simpelweg niets te berde te brengen. Misschien gek voor iemand die (een deel van zijn brood) verdient met het stellen van vragen, maar ik kan slecht inschatten wat ik tijdens zo’n onderonsje wel en wat ik niet kan vragen. Ben bang te snel te serieus te zijn.

Ergo: ik mis de vaardigheid de toon van een gesprek licht te houden.

Andersom raken mijn gesprekspartners ook snel op mij uitgekeken. Kennelijk mankeert er ook iets aan mijn antwoorden. Zijn ze te kort? Te stellig? Korzelig? Te cynisch? Straal ik te wienig openheid uit? Of vertel ik het gewoon niet boeiend genoeg?

Er is één uitzondering. Waar het de sport, meer precies het voetbal, betreft, praat ik als Brugman. Heeft met passie te maken, vermoed ik.

Maar ik echt wel breder geïnteresseerd, hoor. Het komt er alleen wat beroerd uit.

donderdag 14 november 2013

Sint Maarten

De opbrengst. © Marc Jansen
Als kind had ik er niet zo heel veel mee.

Waarschijnlijk omdat er dan geen voetbaltraining was. Of omdat ik op jonge leeftijd al doorhad dat de snoeptrommel bij ons thuis toch wel goed gevuld was…

Maar als vader vond ik Sint Maarten prachtig. Vooral toen de kinderen nog klein waren, ze steevast vol trots hun lampion presenteerden en ik ze nog moest (mocht!) vergezellen op hun tochten door de wijk.

Ik kon er oprecht van genieten ze, enigszins verlegen, de moeilijkste Sint Maarten-liedjes te horen zingen. Waarna ze mij de buit in hun rugtasje lieten stoppen. Om maar zo snel mogelijk naar het volgende adres te kunnen.

Hoogtepunt was altijd de eerste handeling bij terugkeer – na uiteraard nog even voor mama te hebben gezongen: het omkeren van de tas. De blijdschap van die kinderen bij het zien van zoveel lekkers..!

Dat is nu voltooid verleden tijd. Dochterlief loopt al een paar jaar niet meer mee, zoonlief maandag voor het laatst.

Sint Maarten zal nooit meer zijn wat het was. Hoewel? Misschien is het als opa nog wel mooier.

Over een jaar of 25…

woensdag 6 november 2013

De beste ooit


Lincoln of Kennedy? Heiden of Kramer? Drees of Lubbers? Beethoven of Mozart? Merckx of Armstrong? Rembrandt of Van Gogh? Da Vinci of Einstein? Lennon of McCartney? Gandhi of Mandela?

Wie is de beste ooit?

Een niet te beantwoorden vraag. Want er zijn geen objectieve criteria, de ‘kandidaten’ waren in verschillende periodes actief, inzichten veranderen, omstandigheden variëren en smaken verschillen.

Maar het is oh zo leuk erover te filosoferen. En tegelijk oh zo moeilijk een mening te vormen. Eigenlijk ben ik er in slechts één geval uit. De beste voetballer aller tijden is een geniale linksbenige Argentijn: Diego Maradona.

Al was het maar omdat modale teams als Napoli en het Argentijnse elftal aan zijn hand titels veroverden. Omdat verdedigers in zijn tijd nog gewoon het scheermes hanteerden. Omdat het catenaccio destijds de heersende Italiaanse spelopvatting was. Of omdat de ballen toen nog gewoon van leer waren.

Omdat… er slechts één de beste kan zijn.

Maar dat is mijn mening.

woensdag 30 oktober 2013

Ontstressen

Schiermonnikoog. © Marc Jansen
Ons bedrijf heeft een huisje op Schiermonnikoog.

Eens per jaar kunnen we ons inschrijven voor het, tegen een zeer aantrekkelijke prijs, huren van dit huis (en een huisje in Schipborg). Loting bepaalt vervolgens wie de gelukkigen zijn.

Wij hoorden dit jaar tot de uitverkorenen; voor de tweede keer in dertien jaar. Hierdoor konden we de herfstvakantie – met uitzondering van de op het voetbal toegespitste zaterdagen – op Schiermonnikoog doorbrengen.

En het was een heerlijk weekje. Lekker uitgewaaid, zoals dat heet. Genieten van de rust, de ruimte (op het strand) en onze vrijheid. Zelfs het weer zat mee.

Ontstressen, noemen ze zo’n weekje ook wel. Al sloeg de stress bij heel veel vakantiegangers nog voor de thuiskomst al weer toe. Op de boot al, zelfs.

Al die mensen wilden én de mooiste plekjes bij het raam én als eerste verse koffie.

Einde vakantie(gevoel).

woensdag 23 oktober 2013

Gegroet

We kennen niet iedereen even goed.

In veel gevallen kennen we elkaars naam niet eens. Toch is het bij ons in de straat gebruik elkaar te groeten. Kleine moeite, groot gebaar.

Slechts één iemand lijkt het een te grote moeite te vinden ‘moi’, ‘hoi’ of ‘hallo’ te zeggen. Terwijl we elkaar met grote regelmaat tegenkomen bij het uitlaten van onze honden.

Blaffen


De weigering te groeten wordt waarschijnlijk ingegeven door het feit dat een van zijn/ haar twee honden steevast begint te blaffen als hij onze hond ziet. Gevolg: de straatgenoot loopt met een boog om mij en mijn hond heen, ondertussen sussende woordjes tegen de blaffende hond sprekend. Ik krijg hoogstens een vuile blik.

Terwijl ik echt niet mijn hond ben. Dat is namelijk een wat ouder wordende, steeds zwaardere, wat sullig exemplaar die geen enkele andere hond kwaad doet.

Waarmee ze toch wel heel veel op haar baasje lijkt…

woensdag 16 oktober 2013

Railrunner

Ik vind het ideaal: met de trein naar station Europapark, vijf minuten wandelen en we zijn in het stadion.

De laatste keer heb ik de terugreis echter als minder prettig ervaren. Niet de reis op zich, maar het wachten op de trein.

Allereerst onderstreepte een trio FC Groningen-supporters bij zijn zoektocht (en latere oversteek) naar het juiste perron nog maar eens de leus ‘alcohol maakt meer kapot dan je lief is’.

Vervolgens diende zich een groepje van tien à twintig door zeker evenveel in gele hesjes gestoken politiemannen en – vrouwen (ME?) begeleide AZ-supporters aan. Omdat een enkeling zich nogal manifesteerde, dreigde heel even escalatie.

Boze buitenwereld


In beide gevallen: daar sta je dan met je 11-jarige zoon… Wat te doen? Ik kwam niet verder dan me uit het gezichtsveld van de dronkenlappen c.q. agressievelingen te begeven en zoonlief af te schermen van de boze buitenwereld. Waarschijnlijk (ik weet het wel zeker) heb ik zelfs nog iets gezegd als: ‘’Zorg er voor dat je later nooit zó dronken wordt.”

Om even later opgelucht in de trein te stappen. Voor lief nemend dat ik voor zoonlief een te duur kaartje gekocht had. Even niet aan de Railrunner gedacht…

woensdag 9 oktober 2013

Wilgenplas

De Wilgenplas.
Op Facebook blijft mijn blik hangen bij een door Vrienden Van De Nieuwe Schans geplaatste foto van de Wilgenplas, het natuurzwembad – ik vermoed een zandafgraving voor de naastgelegen spoorlijn – waarin ik heb leren zwemmen.

Hoewel de foto van voor mijn geboorte is, komen tal van herinneringen boven.

Aan het steile, bochtige, door bomen omgeven en dus donkere (fiets)pad er naartoe bijvoorbeeld: zo hard mogelijk afdalen. Niet alleen omdat dat kon, maar ook om zo snel mogelijk naar het licht te fietsen.

Verder denk ik graag terug aan de badhokjes, de kiosk, de pogingen halt te houden aan het einde van de supersnelle (toch?) glijbaan, een doorzichtig rood badpak, de verschillende ligplekken voor de oudere jeugd en het jongere grut, de zwemvierdaagse én de legende van Moby Dick…

Van de waterkwaliteit herinner ik me niets. Of het er netjes was? Ik zou het echt niet weten…

Gevalletje selectief geheugen, vermoed ik.

Blij dat er zoiets is!

woensdag 2 oktober 2013

Zaterdag

Zomaar een zaterdag uit het leven van een jeugdvoetbaltrainer.

Uitslapen; tot 08.00 uur.

Ontbijten (havermout) met de krant (DvhN).

Douchen, trainingspak aan en de tijd doden met het lezen in een boek.

Om 10.05 uur in de auto. Even een speler en diens vader oppikken en richting voetbalveld.

Daar de ballen en andere benodigdheden pakken en wachten tot we compleet zijn.

Om 10.30 uur, als iedereen aanwezig is en iedereen een plaatsje in een auto gevonden heeft, kunnen we vertrekken.

Iets minder dan een uur later arriveren we op de plaats van bestemming. Naast Stadion Meerdijk in Emmen.

Weer een uur later begint de wedstrijd, die twee keer een halfuur (en een pauze) later afgelopen is.

Nadat iedereen gedoucht is en iets te eten of te drinken gekocht heeft, gaan we huiswaarts.

Rond 15.15 uur zijn we weer in Hoogezand.

Zin om nog heel veel te ondernemen hebben we niet. Nog maar even naar het voetbalveld dan, een ander jeugdteam zien.

Om 16.50 uur thuis.

Iets na 18.00 uur genieten van een smakelijke maaltijd.

Daarna een avondje bankhangen. Moe, maar voldaan.

Want met 8-0 gewonnen…

woensdag 25 september 2013

Opperman

De binnenkant van de armen, de hamstrings, de billen, de rug en de traditioneel zwakke liesstreek hebben een zware week gehad. De zwaarste inspanning werd midweeks geleverd. We zijn er toch wel een paar avonden zoet mee geweest alle klinkers eruit te halen.

Zaterdag mochten we voor ‘opperman’ spelen, de stratenmakers bevoorraden. Eveneens hard werken geblazen – we konden de stratenmakers nauwelijks bijhouden – maar wel heel leuk. Omdat we met iedere geleegde kruiwagen dichterbij het doel kwamen: een strakke oprit zonder spoorvorming.

Ik ben echter niet van plan fulltime stratenmaker/ opperman te worden. Niet omdat mijn lijf me vertelde ongeschikt te zijn – dat is het namelijk – maar omdat ik niet werkzoekend ben. Net als de meeste van mijn collega’s heb ik donderdag te horen gekregen te zijn benoemd tot eindredacteur – vormgever op de weekbladenredactie van NDC mediagroep. En dat ik dus niet per 31 oktober op straat sta…

woensdag 18 september 2013

Update

Even een update.

De bijeenkomst met de ouders van de jongens uit ‘mijn’ voetbalteam is prima verlopen.

Het gesprek met verkeerswethouder Frans Luijckx ging zoals verwacht. Luijckx stelde dat de door mij als onsluitingsweg voor de Vosholen neergezette weg in werkelijkheid een bouwweg is. Niet voor niks staat aan het begin van de weg een geel bord met daarop de tekst ‘Alleen toegang voor bouwverkeer | Betreden op eigen risico’ geposteerd, benadrukte de gemeentebestuurder. Dat dit bord naast een veel groter bouwbord met daarop de tekst ‘Welkom in de Vosholen’ staat, is hoogstens ongelukkig te noemen.

Het Davis Cup-tennis in MartiniPlaza in Groningen was een heuse happening, met de vijfsetter van Thiemo de Bakker tegen Jürgen Melzer als hoogtepunt.

Ook de start van de voetbalcompetitie verliep – met een 4-0 overwinning – uitstekend.

Blijft over de sollicitatie op donderdag. Het enige agendapuntje van vorige week waarvan de uitkomst nog niet bekend is. Zodat de permanente staat van (lichte) nervositeit nog even aanhoudt…

woensdag 11 september 2013

Lichte nervositeit

Een permanente staat van (lichte) nervositeit.

Zo zou ik mijn gevoel willen omschrijven. Het is niet zo dat ik de hele dag loop, sta, zit te trillen of dat ik niet normaal kan functioneren, maar helemaal relaxed ben ik niet.

Een knoop in de maag, lichte hoofdpijn, een opgejaagd gevoel; misschien herkent u het.

Een directe aanleiding is er niet. De voor morgen (inmiddels gisteren) geplande bijeenkomst met de ouders van de jongens uit ‘mijn’ voetbalteam is weliswaar niet mijn cup of tea, maar is niet iets om me druk om te maken.

De op zijn verzoek – waar een column al niet goed voor is – gemaakte afspraak met verkeerswethouder Frans Luijckx is dat evenmin.

Op het voor vrijdag in de agenda genoteerde bezoek aan het Davis Cup-tennis in MartiniPlaza in Groningen kan ik mij alleen maar verheugen. Zoals ook de start van de voetbalcompetitie iets is om naar uit te zien.

Blijft één agendapunt over. Boventallig als ik ben (verklaard), mag/ moet ik donderdag solliciteren op een functie binnen onze eigen weekbladenorganisatie. Maar daarvoor wíl ik niet nerveus zijn…

woensdag 4 september 2013

Veilig verkeer

Trammelant (op Facebook) in de wijk Vosholen in Hoogezand-Sappemeer.

De ene partij (een groepje wijkbewoners) verwijt het de andere partij (mede-wijkbewoners) zaterdag afwezig te zijn geweest bij de verkeersactiedag in de wijk. Een activiteit georganiseerd door de Wijkcommissie De Vossenstreek. Omdat deze commissie die dag het Buurtlabel Veilig Verkeer zou krijgen. Een label waarmee wordt aangetoond dat de wijkcommissie blijvend werkt aan een verkeersveilige woonomgeving.

De andere partij betreurt het dat die eerste partij mede-wijkbewoners meent te moeten aanspreken op hun afwezigheid.

Hoewel woonachtig in de wijk, weiger ik partij te kiezen.

Uitnodiging


Wél wil ik burgemeester Peter de Jonge uitnodigen eens na een raadsvergadering bij mij langs te komen. Voor een kopje koffie. Onder de voorwaarde dat hij de rotonde in de Vosholen gebruikt en zijn navigatiesysteem thuis laat.

Wedden dat ‘ie schrikt? Van de bouwkundige staat van de weg bijvoorbeeld. Of van de ‘breedte’ van de weg, de vele bochten, het ontbreken van straatverlichting of het gebrek aan overzicht (onkruid).

Grote kans dat ‘ie, bij mij aangekomen, iets sterkers wil dan koffie…

woensdag 28 augustus 2013

Geen moeite

Zoon Bas met de Ajax-logeetjes Sem (links) en Lukas. Foto: Marc Jansen
Na een busreis van tweeënhalf uur komen de 51 heel jeugdige Ajacieden vrijdag rond 18.30 uur aan op Sportpark Henk Bruins in Sappemeer.

Binnen een mum van tijd – de organiserende voetbalvereniging HSC is gepokt en gemazeld na tien eerdere Bosma & Schuur Jeugdtoernooien – zijn ze over de gastgezinnen verdeeld en scheiden hun wegen.

Hoewel niet gerelateerd aan de organiserende voetbalvereniging HSC, krijgen ook wij twee van die talentjes te logeren. En net als een jaar eerder staan we er versteld van hoe gemakkelijk ze zich aanpassen. Feitelijk draaien onze logeetjes, jongetjes van 9 jaar uit Amsterdam en Almere, gewoon mee in het gezin.

Al zullen we, dat wil ik best toegeven, net iets meer moeite doen het hun naar de zin te maken dan we doorgaans bij onze eigen kinderen doen. We hebben echt niet ieder weekend warme broodjes en croissants bij het ontbijt. Barbecueën met de buren, die ook Ajax-logés hadden, doen we evenmin wekelijks. Sterker nog, dat deden we nooit eerder.

Wat blijkt? Zo’n Ajax-weekend is ook voor ons leerzaam. Waar die jonge voetballertjes leren het enige tijd zonder thuis en hun ouders te rooien, leren wij juist (bij) om sociaal te zijn. Dat het ontzettend dankbaar is klaar te staan voor anderen. Dat het fijn is dingen samen te doen. Dat dit eigenlijk geen moeite is. Of: dat het die moeite meer dan loont.

woensdag 21 augustus 2013

Verlangen naar huis

Zoals ik hier enige tijd geleden al aangaf, ben ik meer een feiten- dan een gevoelsmens.

Nu ben ik echter tot de conclusie gekomen wel heel erg verknocht te zijn aan Nederland. Terwijl ik tijdens mijn vakantie toch met volle teugen genoot van strand, zee en zon. Zoals ik sowieso wel kan genieten van de gevarieerde landschappen, de vaak (iets) relaxter manier van leven en het klimaat in Zuid-Europa.

Toch verlang ik na een dag of tien naar huis. Niet eens zozeer naar dagmelk, echte Hollandse kaas, ‘fatsoenlijk’ brood of een slok kraanwater. Ik zou wel kunnen wennen aan een leven zonder deze zaken.

Ik wil ‘gewoon’ naar huis. Wat dat dan is, weet ik niet. Materiële zaken zijn vervangbaar, het gezin kan mee en de taal krijgen we heus wel beter onder de knie. En zo aardig zijn wij Nederlanders ook niet (voor elkaar).

Hoe ik mijn best ook doe, ik kan niet beargumenteren waarom ik zo van mijn geboorteland houd. Waarom ik naar het puntje van de stoel schuif en met scherpe blik naar buiten tuur, als zich volgens de gezagvoerder van het vliegtuig Maastricht aandient.

Waarschijnlijk iets met de som der delen. Of een gevoelskwestie…

woensdag 31 juli 2013

Duwtje in de rug

Op een kort adrenalinestootje na – de eerste zondag na onze laatste wedstrijd(en), bij de gedachte nog geen training voorbereid te hebben – heb ik het geen moment gemist. Sinds ik in Haren echter de wedstrijd FC Groningen tegen Getafe bezocht heb, is het gaan kriebelen. De zomerstop heeft nu wel lang genoeg geduurd, vind ik.

Incasseringsvermogen


Ik ben er weer klaar voor drie keer in de week bezig te zijn het trainen en coachen van dertien jongens van 11 en 12 jaar. Daarbij overweeg ik dit keer serieus flink te sleutelen aan het incasseringsvermogen van de heertjes voetballers. Uit respect voor de 169 mannen die in juli bijna 3500 kilometer door Frankrijk fietsen.

Machismo


Want waar enig machismo geen enkele profvoetballer vreemd lijkt te zijn, is de profwielrenner de echte bikkel. Tour de France-deelnemers kruipen na een val bij 50 à 60 kilometer per uur in no-time weer op de fiets. Desnoods met een gebroken sleutelbeen. Voetballers liggen een minuut te kronkelen na een duwtje in de rug (en een zachte val op het gras). Of nog erger: na de schijn van een duw…

woensdag 24 juli 2013

Vakantiefoto's

‘Niemand is tegenwoordig nog zo naïef om een briefje op het raam te plakken met de mededeling: We zijn tot eind augustus met vakantie’, stelde de politie onlangs in een persbericht. ‘Maar die voorzichtigheid is ver te zoeken op internet. Via Twitter, Hyves, Facebook en andere netwerken wordt enthousiast verslag gedaan van vakantiebelevenissen aan de Spaanse costa’s of waar dan ook.’

Tal van media pikten dit bericht op. Maar we lijken ons er weinig van aan te trekken. Vanuit alle delen van de wereld worden nog steeds volop vakantiefoto’s gepost. In veel gevallen zelfs met datum, tijdstip én temperatuur.

Zou het echt iets uitmaken (tijdens de vakantie) niets over de vakantie te twitteren of te facebooken?

Is het inbrekersgilde er niet juist in getraind de meest uiteenlopende vakantie-signalen op te pikken? Zoals dat lampje in dat ene huis dat elke avond om precies 22.03 uur aangaat. Of die lege oprit/ auto van de buren op die oprit? Of die afwezige caissière. Of het ontbreken van die wekelijkse column…

Goed hang- en sluitwerk, en oplettende buren, lijken me veel belangrijker.

En maar hopen er niets gebeurt.

woensdag 17 juli 2013

Tour de France

Ik herinner me analyses van Gerrie Knetemann op Radio Tour de France.

En hoe ik me, als ik op vakantie op de fiets (lekkere) broodjes en een krant – met alle klassementen! – ging/ moest halen, inbeeldde Laurent Fignon of Greg LeMond te zijn. Of dat handzame radiootje voor op het strand, een cadeautje van mijn vader, zelf een fanatiek volger van de Tour de France. Of de ‘Tour de Schans’, waarin mijn vriendjes en ik zo hard mogelijk door het dorp fietsten…

Zo lang ik me kan heugen, volg ik de Tour de France. Vroeger – zij aan zij met mijn vader – via de krant, op de radio en op de televisie, tegenwoordig via de krant, op de radio, op de televisie én via het internet.

Jargon


Voor een volger, zoals ik, is er weinig veranderd. Dacht ik. Aan het zo vertrouwde jargon – met kreten als chasse patate, op de kant zetten, een kwak geven, slechte benen hebben, linkeballen en een treintje – is echter zomaar het begrip lead-out man toegevoegd.

Een Engelse term in de Tour de France. Ik vind het niks.

woensdag 10 juli 2013

Paar minuten vertraging

Woensdagochtend, iets na half acht.

Komende vanaf de Hoofdstraat in Hoogezand, wil ik rechtsaf de Kerkstraat op. Het stoplicht (beter is: verkeerslicht) staat op groen en ik kan dus zonder problemen doorrijden.

Net voorbij de verkeerslichten, nog in de (haakse) bocht, sta ik echter al weer stil. Voor me staat een flink rij auto’s. Omdat, inderdaad, de brug over het Winschoterdiep open staat.

Even overweeg ik een ruk aan het stuur te geven en de Meint Veningastraat in te rijden, maar ik besluit geduld te betrachten.

Een paar minuten later komt de stoet weer in beweging en trek ook ik op. Niet veel verder – ik ben maximaal dertig meter opgeschoten – kan ik niet anders dan op de rem trappen. Nog een boot…

En dus nog een keer wachten. (Letterlijk) Trappelend van ongeduld ditmaal.

Die onrust bekruipt me opnieuw als ik ‘s middags rond half twee voor dezelfde brug sta te wachten.

Tot ik, eenmaal weer in beweging, al snel word ingehaald door een ambulance. En ik nog iets later, op mijn werkplek thuis, de volgende tweet voorbij zie komen: ‘Traumaheli nabij stadscentrum HS’.

Met het schaamrood op de kaken besef ik onmiddellijk dat die paar minuten vertraging mij niets maar dan ook helemaal niets konden deren.

Mij niet.

Hopelijk kwam de hulp voor die ander op tijd…

woensdag 3 juli 2013

Recalcitrant

NDC mediagroep, uitgever van onder meer deze krant, schrapt 250 van de 750 banen. Ik schreef er eerder over.

Donderdag werd iets meer duidelijk. Kort samengevat: er wordt gereorganiseerd, daarbij gaan arbeidsplaatsen verloren en wij mogen met z’n allen solliciteren op de baantjes die overblijven. Tot die tijd zijn wij potentieel boventallig.

Uiteraard is dit het gesprek van de dag op de werkvloer. Logisch. Begrijpelijk. Maar toch zet ik steevast de hakken in het zand als mijn collega’s erover beginnen. Word ik recalcitrant, weerspannig, onwillig… Niet omdat de ontslagdreiging mij niets doet, maar omdat het gefilosofeer me niet zint. Ik kan er niets mee.
Oordopjes

Gelukkig heb ik een smartphone met oordopjes en is de Tour de France begonnen. Kan ik lekker Radio Tour de France luisteren. Zoals ik ‘s avond ook graag naar Tour du Jour en de Avondetappe mag kijken.

Tenminste, zo lang het over de sport gaat. Zodra ze over dopinggebruik gaan filosoferen, haak ik af. Word ik recalcitrant, weerspannig, onwillig.

Ik ben, zo heb ik de laatste week geleerd, een feitenmens.

donderdag 27 juni 2013

Digitale muziekdienst

‘Pappa is blijven hangen aan de sixties/‘Pappa is blijven steken in de tijd/ ‘Pappa werd niet ouder/ Dan de flowerpower’

Spotify ‘vertelt’ me dat ik heb geluisterd naar Talk Talk, The Smiths, Radiohead, Pearl Jam, Urban Dance Squad, The Cure, World Party, The Cult, The Waterboys, Lenny Kravitz, The Smashin Pumpkins, Nirvana, Pearl Jam en Faith No More.

De digitale muziekdienst laat me daarmee onverbiddelijk weten dat mijn muzieksmaak zich na de jaren ‘90 niet heeft doorontwikkeld.

Zeker, ik heb ook naar enkele jongere bands/ artiesten geluisterd. Maar DeWolff, Alabama Shakes, Blaudzun, Kodaline, Di-Rect en The Black Keys maken stuk voor stuk muziek die ook enkele decennia geleden gemaakt had kunnen worden.

Conclusie (op een zeer regenachtige, deprimerende vrijdag): ik ben daadwerkelijk die veertiger die ik volgens mijn paspoort ook ben.

Of, zoals Paul van Vliet het zou zingen:

‘Pappa is blijven hangen aan de nineties’/ ‘Pappa is blijven steken in de tijd/ ‘Pappa werd niet ouder’/ ‘Dan de grunge’.

woensdag 19 juni 2013

Altijd iets te klagen

De eerste echt warme dag van het jaar moest nog op gang komen en daar was ‘ie al: “Zouden we hier vandaag ook last van de warmte krijgen?”

Voor de duidelijkheid, het was maandag 09.06 uur… (en zo warm zou het die dag helemaal niet worden).

Typisch Hollands… Wij hebben immers altijd iets te klagen. Over het weer, over de baas, over de politiek, over de verrichtingen van ons favoriete sportteam… Je kunt het zo gek niet bedenken of wij klagen erover (klaagt hij).

Vakantiebestemming


Wie nog een vakantiebestemming zoekt, doet er mijns inziens dan ook verstandig aan vooral geen beoordelingssites te bezoeken. Wie dat toch van plan is, moet zich (denk ik) te allen tijde bedenken dat klachten als ‘Service laat te wensen over. Geen belboy voor je koffers bij aankomst’ en ‘Kamers zijn schoon, maar kaal’ afkomstig zijn van dezelfde mensen als degenen die klagen over temperaturen van 30 graden kort voor de langste dag…

woensdag 12 juni 2013

Teleurstelling

Het is nooit leuk een ander teleur te stellen, verdriet te bezorgen. Nog vervelender wordt het wanneer de teleurgestelde een kind is.

Als jeugdtrainer bij een club met heel veel jeugdleden ontkom je er niet aan. Zeker in de maand juni niet. Na afloop van iedere voetbaljaargang maakt een grote groep voetballertjes immers de overstap naar een andere leeftijdscategorie. Ook dienen zich nieuwe leden aan en haken bestaande leden af.

Geselecteerd


Gevolg: er moeten nieuwe teams samengesteld worden. Maar omdat voor ieder team slechts een beperkt aantal plaatsen te vergeven is, moet geselecteerd worden. In plaats van totaal objectieve maatstaven als geboortedatum, lengte of gewicht, worden daarvoor in de regel criteria als kwaliteit en potentie gehanteerd. Criteria zonder onder- en bovengrens. Waarbij persoonlijke voorkeuren ook nog eens een rol spelen. Want waar de ene trainer idolaat is van een rechtsback met grote ‘voetbalkwaliteiten’, noemt de andere oefenmeester diezelfde back ‘verdedigend zwak’…

De uitkomst van zo’n selectieprocedure laat zich al met al moeilijk voorspellen. Waardoor ieder jaar opnieuw enkele jongens en meisjes (en hun ouders) een teleurstelling weg te slikken hebben. Niet leuk.

woensdag 5 juni 2013

Tegenvallers

Een ongeluk(je) komt zelden alleen.

Het begon ermee toen onze negen jaar oude (jonge?) verwarmingsketel het begaf.

Omdat vervanging van het getroffen onderdeel – de warmtewisselaar – toch ook al prijzig zou zijn, besloten we voor een nieuwe ketel te gaan. We kozen daarbij voor de op korte termijn goedkoopste optie: leasen.

Kort na de installatie van de nieuwe ketel, gaf de oven er de brui aan. ‘We kunnen ook wel zonder’, dachten we eerst nog. Maar al snel bleek een leven zonder lasagne, visschotel of stokbroodjes niet onze voorkeur te genieten.

Gelukkig bleek in dit geval reparatie én mogelijk én financieel aantrekkelijk(er) te zijn.

Laatste tegenvaller in lijn


De voorlopig laatste tegenvaller in lijn betrof de grasmaaier. Halverwege ons niet heel grote grasveld hield het apparaat er mee op. Omdat ik al vele jaren op het onding had gemopperd, besloten we onmiddellijk een nieuwe te kopen; niet te duur, niet te groot.

De nieuwe grasmaaier moest – het gras was al flink gegroeid – meteen uitgeprobeerd worden. Dus: stekker in het stopcontact en maaien maar.

Zou je denken… Maar er gebeurde helemaal niets. Tot ik, ten einde raad, een ander stopcontact probeerde…

donderdag 30 mei 2013

Struisvogelpolitiek

Een derde van mijn collega’s bij NDC mediagroep – 250 van de 750 – krijgt binnen afzienbare tijd zijn of haar congé.

Geen van de verschillende afdelingen wordt gespaard. De afdeling ‘sales’ wordt het zwaarst getroffen. Hier worden zestig banen geschrapt. Bij ons, de weekbladen, verdwijnen negen van de totaal 40,2 banen (meer precies: fte’s).

Aanname


Zoals uit de eerste zin blijkt, ga ik er niet vanuit tot dat negental te behoren. Die aanname is echter nergens op gebaseerd. Het is namelijk nog onduidelijk welke ontslagformule gehanteerd wordt. Is kwaliteit een criterium? Is het aantal dienstjaren van belang? Zit ik in een ‘gunstige leeftijdscategorie’?

Struisvogelpolitiek


Mijn veronderstelling niet te worden ontslagen is, zo eerlijk moet ik zijn, een typisch geval van struisvogelpolitiek. Ontkenning, zo u wilt. Ik kan, dat besef ik heus wel, zomaar thuis zitten over een maand.

En dan? Ik ben het inmiddels bijna 42-jarige prototype van de geflipte student die maar één kunstje beheerst…

Slik… Snel weer in het zand, dat hoofd!

woensdag 22 mei 2013

Pinksteren

Pinksteren was dit jaar niet wat het (voor mij) hoort te zijn.

Sinds ik op mijn achttiende naar Groningen verhuisde, ben ik namelijk trouw bezoeker van Eurovoetbal in Haren, een internationaal voetbaltoernooi voor spelers tot 19 jaar.

In de regel ben ik drie dagen van de partij, van zaterdag tot en met maandag. Al liet ik laatste jaren de maandag ook wel eens schieten. Omdat ik een krant te vullen had én omdat finaledag maandag voor veel bezoekers een dag was waarop ‘gezien en gezien worden’ voorop stond.
Voor het voetbal

Niet mijn ‘cup of tea’. Hoewel ik het ook leuk vind oude bekenden terug te zien, ging ik toch echt voor het voetbal naar Eurovoetbal. Met een programmaboekje op zak zoveel mogelijk zien. En proberen te voorspellen welke spelers een grote toekomst wachtten.

Maar helaas. Omdat de organisatie er niet in slaagde voldoende sponsorgelden binnen te krijgen, was er dit jaar geen Eurovoetbal. En at ik voor het eerst in vele jaren geen broodje hamburger met Pinksteren…

woensdag 15 mei 2013

Lang parkeren

Wie wel eens op ‘lang parkeren’ in de haven van Harlingen gestaan heeft, weet hoe krap de parkeerplaatsen daar zijn…

Toen wij er onlangs, met een midweekje Terschelling in onze bagage, bij onze auto aan kwamen, zagen we er direct een grote, witte bestelbus deels schuin achter staan.

Na de eerste verbazing van ons afgeschud te hebben, constateerden we dat de bestuurder – ik ga er voor het gemak vanuit dat het een man betreft – bij het inparkeren ofwel haast gehad heeft ofwel zich van niets of niemand iets aantrekt. Hij had zijn grote, witte, gebutste bestelbus namelijk als een botsauto tussen de auto’s links en rechts van hem gedrukt.

Nadere inspectie wees dan ook al snel uit dat we schade aan de bumper hadden. Schade die ik, om eerlijk te zijn, niet zo heel hoog inschat. Het is maar een klein plekje. En het is ook geenszins het eerste of enige ‘plekje’…

Bereid tot actie


Toch ben ik bereid actie te ondernemen. Niet omdat onze auto mijn heilige koe is. Wél omdat ik vind dat de bestuurder van die grote, witte, gebutste, stinkende bestelbus een (figuurlijke) draai om de oren verdient. Als de parkeerplaats links van ons niet al verlaten was geweest, en een sympathieke voorbijganger mij niet had willen ‘coachen’, hadden wij namelijk niet eens naar huis gekund.

En dus moeten wij nu een offerte bij een schadeherstelbedrijf laten maken, een schadeformulier invullen en hopen dat de verzekeraar van die #$%^^& vindt dat onze foto’s overtuigend bewijzen dat de schade het gevolg is van een actie van zijn klant. Opdat het niet ten koste gaat van onze no-claim…

Eigenlijk vind ik dat te veel gedoe. Maar dat is misschien wel precies wat hij hoopt.

woensdag 8 mei 2013

Onze koning

Ik heb niet zo heel veel met ons koningshuis. Ik heb echter ook niets tégen de Oranjes.

Ze horen nu eenmaal bij ons land. Zoals zoute haring met uitjes, hagelslag en onze gewoonte overal om of over te zeuren.

De hoogte van het salaris van onze koning? Boeit me niets.

Hoeft de koning geen belasting te betalen? Big deal…

Het interesseert me allemaal weinig En dus zat ik ook niet voor de tv’ toen ‘onze koning’ ingehuldigd werd.

Dodenherdenking


Maar zaterdag, bij de dodenherdenking op de Dam, viel me toch iets op. Onze koning zag er uit als de eerste de beste bankdirecteur, autoverkoper of trainer van een betaald voetbalorganisatie. Gewoon een man van bijna-middelbare leeftijd in een pak. Met een stropdas.

Waar de hoed Beatrix iets voornaams gaf, was er niets koninklijks te ontdekken aan Willem-Alexander. Vond ik toch opvallend…

Een kroon hoeft niet. Een mantel evenmin. Niet meer van deze tijd. Maar er moet toch iets zijn. Zoals de anjer van opa Bernhard.

Een oranje stropdas, misschien? Altijd en overal..?

woensdag 24 april 2013

Vrij als een vogel

Dát was lang geleden… En wat vond ik het leuk!

Terwijl het voor vele tienduizenden mensen de normaalste zaak van de wereld is. Dagelijkse kost. Zonder erbij na te denken.

Sterker nog, ze zullen zich met regelmaat ergeren. Aan die grote bussen bijvoorbeeld. Of aan het weer. Of aan het transpireren dat het gevolg is van de pogingen op tijd te komen.

Ooit was ik een van hen. Maar inmiddels al heel lang niet meer. Ik heb daardoor een frisse blik. Zij het vertroebeld door oude sentimenten.

Voor het eerst sinds 1999 heb ik weer door de binnenstad van Groningen gefietst. Door de Oosterstraat, over het Kwinkeplein en door de Oude Boteringestraat. En ik genoot. Van de bedrijvigheid op straat, van het manoeuvreren langs stadsbussen en auto’s, én van de vrijheid. Ondanks al die drukte op straat, waande ik me namelijk compleet anoniem en daardoor zo vrij als een vogel.

En dat was fijn.

woensdag 17 april 2013

Baard

“Moet je zo’n ding ook onderhouden?’

“Heb je ook baarden-shampoo?”

Deze levensvragen stelde collega A. maandag. Hij laat, na zich ruim 35 jaar dagelijks te hebben geschoren (‘eerst een kwartier elektrisch, daarna nat’), z’n baard staan. Gewoon, omdat ‘ie baarden mooi vindt, gezichtsbeharing weer helemaal ‘hip and happening’ is én hij die dagelijkse scheerbeurten beu is. Bovendien heeft zo’n baard wel iets artistiekerigs, een niet onbelangrijk argument voor de bassist van een jazz-formatie.

Bedankt voor de eer


Sociaal als hij is, probeerde A. zijn collega’s te overtuigen zijn voorbeeld te volgen. Ik heb bedankt voor de eer. Al was het maar omdat ik het niet kan maken mijn baard te laten staan. Ik probeer mijn vader er namelijk al vele jaren van te overtuigen zijn baard (sik) af te scheren.

Een argument dat meer gewicht in de schaal legt, is dat vrouwlief N. niet van baarden houdt. Gelukkig maar, want na een aantal dagen niet scheren blijkt al dat ik met een baard een nog dikkere kop heb dan normaal. En hij is nog grijs ook…

woensdag 10 april 2013

Allerminst okselfris

Pfff…

De voorbije week was niet de beste week ooit in Huize Jansen.

Zowel mijn dochter als mijn zoon was nagenoeg de hele week ziek. Dochter I. probeerde het nog wel een dag, donderdag, maar moest dit ‘s nachts/ de volgende dag al weer bekopen met een flinke terugslag.

Bloedonderzoek


Het gekke was dat de twee totaal verschillende klachten hadden. Waar bij dochterlief vooral de maag opspeelde, had zoonlief met tegensputterende longen te kampen. Een mogelijke allergische reactie, oordeelde de huisarts over B’s klachten; de uitslag van het bloedonderzoek volgt.

Allerminst okselfris


Ondertussen voelde ondergetekende zich ook allerminst okselfris. En dus draaide het hele gezin maar weer eens op de liefhebbende zorg van echtgenote N./ mama. Of ze nu midden in de nacht braaksel op moest ruimen of overdag een verkwikkend kippensoepje bereidde, ze stond non-stop voor ons klaar. Zelfs nog toen ze zelf ook ziek werd…

Gelukkig wordt het nu écht lente.

woensdag 3 april 2013

Veel te koud

Sneeuw in de achtertuin.
Om 07.34 uur ontving ik een WhatsApp-bericht met de tekst: ‘Het sneeuwt… Zou het wel doorgaan?’.

Een uur en 24 minuten – en zeker vijftien berichtjes over en weer – later, telefonisch uitsluitsel van de wedstrijdsecretaris: “Het is afgelast.”

Nadat vervolgens alle spelers geïnformeerd waren, was er iets van berusting. Vooral ook omdat het flink sneeuwde en het gras in de de achtertuin inmiddels onder een behoorlijk laag sneeuw bedekt ging.

Een uur à anderhalf later begon er echter toch iets te knagen. Het was opgehouden met sneeuwen en de zon deed haar werk: de sneeuw in onze – op het noorden gerichte – achtertuin was nagenoeg verdwenen.

Een half uur later een reactie op Facebook dat mijn onbehagen voedde: ‘Tja, ik reed net langs het veld Marc. Het veld is groen en het zonnetje schijnt…’

Later die dag keerden zoonlief B. en ik de wedstrijd FC Groningen onder 17 – ADO Den Haag al halverwege de rug toe. Veel te koud…

Maar toch jammer dat we zelf niet hoefden te voetballen…

woensdag 27 maart 2013

Aan de Langeleegte

De afwijzingsbrief.
‘Het spijt ons je te moeten mededelen dat je niet voor de selektie van ons jeugdteam voor het seizoen 1988/ 1989 in aanmerking zult komen’.

Op deze wijze gaf Jan Korte mij op 14 april 1988 schriftelijk te kennen niet goed genoeg te zijn voor Stichting Betaald Voetbal Veendam.

Nu weet ik maar al te goed dat Korte c.s. het destijds juist ingeschat hebben. Maar 25 jaar geleden zal ik op z’n minst teleurgesteld geweest zijn. Ik had tot de brief driekwart jaar lang eens per week met die jeugdselectie mee getraind en voelde me zeker niets minder dan de rest.

Zwak gehouden


Tot frustraties heeft het evenwel niet geleid. Sterker nog, ik heb altijd wel een zwak gehouden voor de SV/ BV/ SC Veendam en stadion De Langeleegte (ook al liet Korte ons die staantribunes wel heel vaak op en af rennen…).

Nu is SC Veendam failliet.

Onvermijdelijk.

Maar, voor de romantici onder ons, toch jammer…

woensdag 20 maart 2013

Langetermijngeheugen

Mijn kleuterklas (1975/ 1976).
Ik heb een slecht geheugen. Een slecht langetermijngeheugen, om precies te zijn.

Het kortetermijngeheugen is oké. Hoewel mijn aantekeningen soms te wensen overlaten (of onleesbaar zijn), krijg ik nooit het verwijt iemand verkeerd te hebben geciteerd. Ik kan me zo’n verwijt in ieder geval niet herinneren.

Maar van hetgeen langer dan, pak ‘em beet, een jaar geleden is, kan ik me vaak bitter weinig herinneren. Waar anderen in geuren en kleuren vertellen over hun eindmusical, eerste feestje of examentijd, kom ik doorgaans niet verder dan een enkel detail. Een flard van een gesprek, een geur of een naam…



Kleuterschool


Vaak wéét ik dat iets gebeurd is, zonder dat ik het werkelijk terug kan halen. Zo wéét ik dat ik als kleuter ook al een paar jaar in Hoogezand gewoond heb. Ik weet het adres nog (Pluto 3), herinner me vaag iets van een tank op een pleintje (heb er in ieder geval een foto van) en weet dat ik er op de kleuterschool gezeten heb; waarschijnlijk in het jaar 1975/ 1976.

Maar welke? En wie mijn klasgenoten waren? Ik kan het me niet herinneren…

woensdag 13 maart 2013

Filosoferen

Miljoenen Nederlanders spelen iedere maand weer mee met de Staatsloterij.

En stiekem filosoferen zij er allemaal over, wat te doen met die fantastische geldprijzen of zelfs de jackpot. Verhuizen, nieuwe auto, studieschuld aflossen, een goed doel steunen; alle scenario’s passeren de revue.

Op dezelfde wijze filosoferen alle kinderen er ooit in hun jonge leven over, wat te doen als hun school door brand getroffen wordt. Uitslapen, de hele dag niets doen, lekker tennissen en zeker geen huiswerk maken.

De leerlingen van de locatie Van Heemskerckstraat van het Aletta Jacobs College moeten deze gedachten ook gehad hebben. Niets menselijks is hun immers vreemd. Maar nadat hun school donderdag echt vlam vatte, staan ze er anders in.

Denk ik.

Me daarbij baserend op het verdriet van mijn kinderen toen hun school, ‘t Heidemeer in Sappemeer, deels in vlammen op ging. Vijf jaar geleden al weer. Ontroostbaar waren ze.

Misschien moeten we die Staatsloterij ook niet willen winnen…

woensdag 6 maart 2013

Frustratie

Over pak ‘em beet tien jaar zullen ze er toch wel zijn, de eerste ASV-groepen. Gespreksgroepen voor anonieme smartphone verslaafden.

Hoewel, anoniem? Deze junks zijn, net als alcohol- en drugsverslaafden, vrij gemakkelijk te herkennen. Bleke bekkies – waarom naar buiten gaan als je binnen ook kunt twitteren, WhatsAppen en msn-en – kromme ruggen én de telefoon altijd binnen handbereik. Nee, niet binnen handbereik… In de hand!

Frustratie


Inderdaad, hier borrelt enige frustratie op. Ik behoor zelf ook tot die meerderheid die een smartphone heeft – bijna 6 op de 10 (58 procent) van de Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar, bleek uit een in oktober gepubliceerd onderzoeksrapport. En ja, ook ik vind het fantastisch overal mijn mail te kunnen ontvangen, op elke willekeurige plaats het internet te kunnen raadplegen, mijn adressenboekje en agenda altijd bij me te hebben, gratis te kunnen sms’en (WhatsApp en iMessage), steeds een goede camera op zak te hebben, enzovoort, enzovoort.

Maar je kunt het ook overdrijven. Een van mijn huisgenoten bijvoorbeeld – ze behoort nog niet eens tot de groep 15 – 65 jaar – staat ermee op en zou er ook het liefst mee naar bed gaan. Maar daar steken we een stokje voor. Om 21.00 uur inleveren die hap.

Tot haar frustratie.

Heeft ze vast al wel eens getwitterd…

woensdag 27 februari 2013

Less is more

De graaicultuur ligt ten grondslag aan de kredietcrisis.

Dit lijkt me een prima opmerking voor een willekeurig verjaardagsfeestje. Het mooie van zo’n opmerking is immers dat je anderen de schuld geeft – daar zijn wij over het algemeen heel goed in – zonder man en paard te noemen. Met graaiers worden immers grootverdieners in de top van de publieke sector bedoeld. Lieden die je doorgaans toch niet treft op zulke feestjes…

Het ligt allemaal echter iets genuanceerder. Want zijn we niet allemaal graaiers? Willen we niet allemaal het onderste uit de kan?

Vertel op datzelfde feestje maar eens dat je een koelkast, bankstel of auto heb gekocht. Geheid krijg je de volgende vraag voor je kiezen: ‘heb je om korting gevraagd?’.

Of luister er naar Fred (willekeurig gekozen naam) die in geuren in kleuren vertelt dat hij de aardappelen bij Lidl koopt, de wijn bij Aldi, de scharreleieren bij Jumbo en het toiletpapier bij C1000.

‘Less is more’ heeft definitief plaatsgemaakt voor ‘more for less’…

woensdag 20 februari 2013

Stilstaan is de remedie

“Wat loop je moeilijk…”

Ik krijg het steeds vaker te horen. Terwijl ik toch heel erg m’n best doe om zo normaal mogelijk te lopen. Feit is echter dat ik al sinds 1994 last heb van mijn lies en de klachten met het verstrijken der jaren en het toenemen van het gewicht erger worden.

In de eerste jaren nadat mijn ‘probleem’ zich geopenbaard had, ik was nog jong en afgetraind, bogen verschillende specialisten zich over mijn liesstreek. Geen van hen kon uitsluitsel geven. Een van de geconsulteerde fysiotherapeuten sloot zelfs af met een waarschijnlijk goed bedoeld: ‘je hebt het verkeerde lichaam voor een voetballer’.

Vervolgens heb ik nog enkele jaren aangemodderd. Ik moest steeds vaker een training overslaan, raakte daardoor minder fit en voelde de pijn meer en meer toenemen.
Vlammen laaiden weer op

Uiteindelijk, toen het plezier het niet meer kon winnen van de pijn, ben ik gestopt met voetballen (lees: sporten) en kreeg ik minder last. Helemaal doven deed het vuur echter nooit. Want bij de minste of geringste fysieke inspanning laaiden de vlammen weer op.

In dat licht bezien was het misschien niet verstandig een jeugdteam te gaan trainen… M’n liesklachten zijn sindsdien ook helemaal terug. De laatste maanden zelfs heviger dan ooit tevoren.

Positief is dat ik het nu weet te beschrijven. Mijn rechterbeen voelt als een been van een Barbie dat te vaak van het lijfje is getrokken. Het is met plakband vastgezet om te voorkomen dat het eraf valt. En bij iedere beweging kraakt de tape. Stilstaan is de beste remedie.

Maar dat wil ik niet…

woensdag 13 februari 2013

Klimaat

Als het in november of december begint te sneeuwen, zijn we laaiend enthousiast, worden in allerijl de sledes van zolder gehaald en filosoferen we hardop over een witte kerst.

Twee, drie maanden later gaat sneeuwval met gegrom gepaard, pakken we de sneeuwschuiver er maar weer eens bij en vragen we ons hardop af of de voetbaltraining de volgende dag wel door kan gaan. Ongeacht of er in december en januari weinig of veel sneeuw gevallen is.

Kennelijk hebben we onze hersens zo geprogrammeerd dat sneeuwval iets voor de laatste maanden van het jaar is. De daarop volgende maand à anderhalve maand mag het streng vriezen. Vervolgens, nadat deze vorstperiode is afgesloten met een Elfstedentocht, mag de lente intreden…

Ach, misschien is het maar goed ook dat we het klimaat niet kunnen sturen. Want waar wij mensen wél invloed hebben, gaat het lang niet altijd even goed. Sla de berichtgeving over bijvoorbeeld de Slochter gasbel en SNS REAAL er maar op na…

woensdag 6 februari 2013

Kwestie van beleving

Tot 1 januari waren werk en wonen strikt gescheiden.

Omgekeerd idem dito. Via bijvoorbeeld Twitter en Facebook was ik prima op de hoogte van wat er in Stadskanaal en omstreken gebeurde. Maar de finesses… Die miste ik.

Een kwestie van beleving, weet ik nu. Letterlijk. Bij de HS-krant maak ik deel uit van de gebeurtenissen waarover ik schrijf. Nieuwsfeiten hebben betrekking op mezelf, op de buren of op de leider van (ik noem maar iets) E6. Evenementen zijn naast de deur.

Straatverlichting


Een praktijkvoorbeeld. Een mededeling op Twitter over in Stadskanaal uitgevallen straatverlichting, nam ik ‘vroeger’ voor kennisgeving aan. Ik schreef er misschien wel een artikeltje over, maar deed dat zonder enige vorm van emotie. Professioneel…

Nu moet ik zelf ook in het pikkedonker de hond uitlaten, als de straatverlichting in mijn werkgebied uitvalt. En dat is toch anders.

woensdag 30 januari 2013

Respect

Sneeuwfiets. Foto: Marc Jansen
Respect voor alle scholieren in het voortgezet onderwijs! Wat moesten ze vorige week ploeteren om op school te komen.

De jongens, stoer als ze zijn, probeerden het vaak nog wel op de fiets. Waarschijnlijk vonden ze het zelfs ‘gruwelijk’, zo’n wegslippend achterwiel.

De meeste meiden daarentegen leken het te voet te doen; in twee-, drie of viertallen, zoals het pubermeiden betaamt. In veel gevallen zonder muts. Liever koude oren dan de haren in de war…

Hindernissen van formaat


Gelukkig werd het beter naarmate de week vorderde. Niet dat de omstandigheden verbeterden. Het schoon houden van de wegen en fietspaden staat door de bezuinigingen immers flink onder druk. Waardoor de wegen in de woonwijken, alsmede de fiets en voetpaden hindernissen van formaat bleven. Maar al doende leerden de scholieren ermee te dealen. Vroeger van huis, af en toe van de fiets, waterdichte schoenen…

En zo nu en dan een jaloerse blik werpen op alle automobilisten die al snel weer hun normale gang konden gaan.

woensdag 23 januari 2013

Geluksvogel met karakter

Lang leve Maarten van der Weijden.

Net als Lance Armstrong overleefde hij kanker en was hij nadien succesvol in de sport. De Amerikaanse wielrenner won liefst zeven keer de Tour de France na te zijn genezen. De Noord-Hollandse zwemmer Van der Weijden werd wereldkampioen in het open water en veroverde in 2008 zelfs Olympisch goud.

Tot zover de overeenkomsten. De verschillen zijn veelzeggender.

Armstrong liet zich als ‘survivor’ voorstaan op zijn kracht, zijn werklust, zijn optimisme. Dat genas hem, stelde hij. Van der Weijden legde zijn lot in handen van de medische wereld en noemde zichzelf achteraf een geluksvogel.

Na zijn genezing liet Armstrong zich, naar nu blijkt, wél nadrukkelijk met de medische wetenschap in. Epo, bloedtransfusies, testosteron; zonder had hij het allemaal niet gered, bekende hij bij Oprah.

Van der Weijden, echter, bereikte de top op karakter, met een ontzettende werklust en dito discipline.

woensdag 16 januari 2013

Geef acht..!

Ik ben trainer/ coach van een voetbalteam, een E-pupillenteam.

Ik beleef er ontzettend veel lol aan drie keer per week met hen op het veld te staan. Het meest geniet ik echter van de kleine, onverwachte dingen. Heel recent bijvoorbeeld, hoorde ik een hoop kabaal uit onze kleedkamer komen.

Reden voor mij een blik naar binnen te werpen. Het lawaai verstomde onmiddellijk. Maar er stond ook nog iemand onder de douche. En hij ging gewoon door.

Ik liep naar de douches, vertraagde mijn pas omdat ik de spanning achter mij voelde toenemen en keek voorzichtig om het hoekje. Daar stond onze benjamin. Zingend. Uit volle borst.

“Geef acht..! Schijt in je broek met volle kracht!”

Toen zag hij mij. Lachend hield hij zich stil.

Tot ik uit zijn blikveld verdwenen was. Al snel klonk het weer: “Geef acht..!”

En de rest maar lachen.

woensdag 9 januari 2013

De nieuwe

Voor het eerst sinds januari 2002 ben ik ‘de nieuwe’.

De huidige situatie laat zich op het eerste gezicht echter moeilijk vergelijken met die van destijds. Waar ik toen in een voor mij nagenoeg onbekend gebied – Stadskanaal en omstreken – begon, ga ik nu aan de slag in de gemeente waar ik sinds 1999 domicilie houd.

Toch is er een belangrijke overeenkomst. Voor 2002 kon nieuws over Stadskanaal me matig boeien. Áls ik er al iets van mee kreeg. Vervolgens heb ik me gedurende elf jaar vooral op het Knoalster nieuws geconcentreerd. Nieuws uit Hoogezand-Sappemeer liet ik gemakshalve links liggen.

Hierdoor kan ik, denk ik, iedereen redelijk onbevooroordeeld tegemoet treden. Net als in 2002.

Al zijn er natuurlijk altijd ‘lijntjes’. Met bijvoorbeeld de buren, de scholen van de kinderen, de werkgever en collega’s van echtgenote N. en de voetbalclub.

woensdag 2 januari 2013

Tot ziens

Herman Sandman. Foto: Henk Veenstra
Vanaf vandaag moet u het met Herman Sandman doen.

En daarmee gaat u er bepaald niet op achteruit. Behalve een goed speller – hij won heel recent het Kees Stip Dictee -, is Herman een mooischrijver met vaak originele invalshoeken. Niet voor niets won hij in 2008 de eerste Groninger Persprijs en werd zijn boek ‘De dronken rechtsbuiten‘ in 2011 verkozen tot Beste Groninger Boek.

Als (oud-)Stadskanaalster kent hij bovendien de regio, de taal én de mentaliteit van de Kanaalstreek. Met name dat laatste is een pre. Toen ik hier begon, kreeg ik ‘ze’ voor mijn gevoel links en rechts om de oren. Knoalsters zijn ‘kort voor de kop’ en ik wist van toeten noch blazen…

Gelukkig leerde ik al snel ook hun vriendschappelijke, warme en loyale kant kennen. En had ik het elf jaar uitstekend naar mijn zin.