woensdag 12 juni 2013

Teleurstelling

Het is nooit leuk een ander teleur te stellen, verdriet te bezorgen. Nog vervelender wordt het wanneer de teleurgestelde een kind is.

Als jeugdtrainer bij een club met heel veel jeugdleden ontkom je er niet aan. Zeker in de maand juni niet. Na afloop van iedere voetbaljaargang maakt een grote groep voetballertjes immers de overstap naar een andere leeftijdscategorie. Ook dienen zich nieuwe leden aan en haken bestaande leden af.

Geselecteerd


Gevolg: er moeten nieuwe teams samengesteld worden. Maar omdat voor ieder team slechts een beperkt aantal plaatsen te vergeven is, moet geselecteerd worden. In plaats van totaal objectieve maatstaven als geboortedatum, lengte of gewicht, worden daarvoor in de regel criteria als kwaliteit en potentie gehanteerd. Criteria zonder onder- en bovengrens. Waarbij persoonlijke voorkeuren ook nog eens een rol spelen. Want waar de ene trainer idolaat is van een rechtsback met grote ‘voetbalkwaliteiten’, noemt de andere oefenmeester diezelfde back ‘verdedigend zwak’…

De uitkomst van zo’n selectieprocedure laat zich al met al moeilijk voorspellen. Waardoor ieder jaar opnieuw enkele jongens en meisjes (en hun ouders) een teleurstelling weg te slikken hebben. Niet leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten