woensdag 25 december 2013

Duisternis

Bij het krieken van de dag voer ik een kort gesprek met een drie huizen verderop wonende collega-hondenuitlater.

We zijn daarbij in duisternis gehuld. Waarmee meteen het onderwerp van onze conversatie aangestipt is: de straatverlichting in ons deel van de woonwijk Vosholen. Die functioneert namelijk al enkele weken niet naar behoren.

Aanvankelijk bleven de lantaarnpalen helemaal donker. Nu, nadat meerdere buurtgenoten verschillende malen hun beklag gedaan hebben, doen ze het dan weer wel en dan weer niet. Of liever: doen ze het eerst wel en later niet meer.

In het laatste geval is het werkelijk pikkedonker op straat. En zijn wij hondenuitlaters, net als alle andere voetgangers maar ook veel fietsers, zeer slecht zichtbaar.

“Je kunt erop wachten dat het een keer mis gaat”, hoor ik mezelf zeggen.

“Het zal met Oud en Nieuw maar zo donker zijn”, toept buurman over. Om te besluiten met: “Misschien een stukje in de krant..?”

De laatste paar honderd meter naar huis heb ik visioenen van plunderaars. Mannen en vrouwen met honkbalknuppels die hun slag slaan in het donkere, deels verlaten – want Oud en Nieuw vier je bij voorkeur buiten de deur – deel van de Vosholen. En niemand die iets ziet.

Voor visioenen heb je geen licht nodig…

donderdag 19 december 2013

Middelbare schooltijd

We mogen ons verzamelen in de kantine.

Van daaruit worden we naar de zogenaamde spiegelzaal gedirigeerd.

Vervolgens – na wat inleidende beslommeringen – voert een van de docenten ons langs werkgebieden, instructielokalen, studio’s en docentenbalies.

Onderweg krijgen we uitleg over Magister, een elektronische leeromgeving, één computer per twee leerlingen, leerlingen die een eigen netwerk beheren en een heuse app, ontwikkeld door leerlingen zelf.

Allengs wordt het duidelijker: er is heel veel veranderd. Tijdens mijn middelbare schooltijd (papa spreekt…) bestond een school uitsluitend uit klaslokalen, gangen, schoolborden, toiletten, een kantine (aula) en de fietsenstalling.

Was en leraar of lerares afwezig, dan werd dat op een schoolbord in de gang geschreven.

Ik ben zelfs nog van voor de kluisjes.

Nu is alles anders. De school is veel meer van nu. Beter, ben ik geneigd te denken.

Maar dan, wanneer ik – misschien wat afgeleid – naar het (betonnen) plafond van het instructielokaal kijk, zie ik propjes…

Alles lijkt dus anders.

donderdag 12 december 2013

Zo eerlijk mogelijk

Ik verhaalde hier meer dan eens over de reorganisatie bij mijn werkgever NDC mediagroep.

Een nog niet benoemd gevolg van deze reorganisatie was een interne verhuizing. Alle in Groningen en Drenthe actieve redacteuren (in vaste dienst) kregen namelijk Groningen als standplaats en verdienden een goede werkplek.

Concreet: we gingen van twee blokken van zes bureau’s naar drie blokken van zes bureau’s. Eén blok voor de eindredacteuren-vormgevers uit het ‘cluster Drenthe’, een blok voor de verslaggevers en een enkele freelancer, en een blok voor het ‘cluster Groningen’.

Gekibbeld


Simpel, zou je zeggen. Ware het niet dat binnen het cluster Groningen werd gekibbeld om de plekken bij het raam. Er moest zelfs een muntje aan te pas komen om die beide plekken ‘zo eerlijk mogelijk te verdelen’…

Pas vrijdagochtend, toen ik de krant uit de brievenbus trok, vernam ik dat Nelson Mandela overleden was. Een man die 27 jaar gevangen zat voor zijn idealen.

We hebben nog veel, heel veel te leren…

donderdag 5 december 2013

Modern of ouderwets

Ik heb twee kinderen: een ‘modern’ kind en een ‘ouderwets’ kind.

Het eerste kind kan zich de hele dag vermaken met WhatsApp, Twitter, Facebook, Instagram, Snapchat en hoe het ook allemaal maar mag heten. Lichaamsbeweging? Nauwelijks. Met de fietsritjes van huis naar school en vice versa, een incidentele (korte) wandeling met de hond en een nog schaarsere spinningles met moeders houdt het wel op.

Het tweede kind doet niets liever dan de hele dag buiten spelen (lees: voetballen). Maakt niet uit met wie, als er maar een balletje getrapt kan worden. Moderne technologie? Nauwelijks. Klein beetje Facebook, een incidentele foto op Instagram en nog iets minder vaak op Twitter.

Welk kind is gelukkiger?


Welk kind gelukkiger is, zou ik niet durven te zeggen. Beiden verkeren in de luxe positie vaak te kunnen doen wat ze het liefste doen. Zoals beiden ook boos/ chagrijnig worden wanneer dat niet lukt. In het geval van het ‘moderne’ kind als er geen WiFi is bijvoorbeeld. En bij het ouderwetse kind als er niemand wil ballen. Omdat het slecht weer is of zo.

Ik weet wél waar ik blijer van word: van het buiten spelende, sportende kind. Waarschijnlijk maakt dat mij een ouderwetse vader…