donderdag 29 januari 2015

Aquajoggen


Toen fysio Guus me voorstelde de therapie uit te bouwen met aquajoggen, stond ik niet te springen.


Ik associeerde dit namelijk vooral met wat ik wel eens op vakantie had gezien. Met een op het droge staande superfitte badjuf of – meester die een grote groep veel minder getrainde in het water staande vrouwen (en incidentele man) een reeks gymnastische oefeningen laat doen. Zeer vermakelijk om naar te kijken. Dat zeker. Maar meedoen?

Toch ben ik overstag gegaan. Met de moed in de schoenen, dat wel… Maar ja, het doel heiligt de middelen, nietwaar?

En, het moet gezegd, het viel me 100 % mee. Zo stond de ‘badjuf’ niet langs de kant maar ging ze mee het water in. Niet om mij, de enige klant/ patiënt, aan allerlei gymnastische oefeningen te onderwerpen maar om me in het diepe bad allerlei ‘loopbewegingen’ te laten nabootsen.

Met een gordel met drijfvermogen om mijn wat te volle middel. Om het stramme lijf zoveel mogelijk rechtop te houden…

Tot mijn eigen verbazing had ik vrij snel het gevoel hier wel eens baat bij te kunnen hebben. Mits ik mijn normale sportbeleving weet uit te schakelen.

Ik hoef hierbij niet sneller, hoger, verder, beter…

28 Januari 2015 gepubliceerd in de HS-krant.

donderdag 22 januari 2015

Hoppakee

Tja… En dan krijg je in een iets te klein en iets te warm zaaltje te horen dat je na 30 juni op straat staat. En met jou al je collega’s (in totaal 25 fte’s).


Niet omdat je je werk niet goed gedaan hebt, wordt erbij gezegd, of omdat je inzet in twijfel wordt getrokken, maar omdat een rendementsslag gemaakt moet worden. Omdat er volgend jaar heel veel geleend geld terugbetaald moet worden. Terwijl de advertentie-inkomsten achterblijven, winkeliers wegtrekken, webwinkels populairder worden, etcetera.

Oorzaken en omstandigheden die je niet in de hand hebt, maar waarop je nu wel afgerekend wordt. Zo voelt het in ieder geval wel…

Maar ja, gedane zaken nemen geen keer. Je moet bovendien nog zeker 25 jaar werken. Je hebt er dus niets aan te gaan zitten mokken. Je moet door, verder, vooruit. De schouders eronder en hoppakee…

P.S. Zoekt iemand nog een ervaren tekstschrijver?!

21 Januari 2015 gepubliceerd in de HS-krant.

donderdag 15 januari 2015

Multiculti

Wat ben ik blij dat we hier een multiculturele samenleving hebben.


Dat mijn kinderen een klas delen, sporten en chillen met jongeren van de meest uiteenlopende rassen en gezindten.

Zoon en dochter weten daardoor heel goed dat de gemaskerde mannen die vorige week in Parijs twaalf mensen doodden, extremisten zijn. Dat ze de moslims die zij kennen niet over één kam mogen scheren met deze genadeloze heerschappen.

Sterker nog, die gedachte komt niet eens bij hen op. Omdat ze zich bij hun vriendschappen niet door verschillen in ras of religie laten leiden, maar door overeenkomsten qua gedrag, interesses, voorkeuren, passies.

Of hun vrienden en vriendinnen blond of rood haar hebben, donker bruin of licht getint, of katholiek of protestant zijn, doet er daarom niet toe.

Al lijkt dochterlief wel een voorkeur voor een bepaald type jongens te hebben: licht getint. Maar dat is gewoon een kwestie van smaak.

14 Januari 2015 gepubliceerd in de HS-krant.

donderdag 8 januari 2015

Drank- en Horecawet

De verkoop van alcohol aan personen onder de 18 jaar is sinds 1 januari 2014 verboden.


Toch kreeg mijn 14-jarige dochter in de laatste twee (verschillende) restaurants die wij in 2014 bezochten ‘gewoon’ een alcoholhoudend drankje van het huis geserveerd.

Voor de duidelijkheid: een en ander vond niet in januari of februari plaats maar in november en december. Bijna een jaar na de invoering van de gewijzigde Drank- en Horecawet, derhalve…

Omdat wetenschappelijk aangetoond is dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid – vooral bij jongeren, die nog in de groei zijn – vonden wij het beide keren nodig in te grijpen (lees: het drankje weg te nemen). Lachend… Omdat we het best grappig vonden dat onze nog zo jonge dochter zoveel ouder geschat werd…

Bij nader inzien vind ik het echter niet zo grappig meer. Dat een restauranthouder het risico wil lopen beboet te worden – zo’n boete bedraagt niet minder dan 1360 euro – moet ‘ie zelf weten. Maar mijn dochter (behalve fysiek ook juridisch) in gevaar brengen, dat is another biscuit.

Immers, voor minderjarigen is het bezit van alcohol openbare op plekken als het café, de sportkantine, het park of de straat strafbaar. De boete voor 12- tot 16-jarigen: 45 euro.

Overigens toonde dochterlief in beide gevallen geenszins de intentie de alcoholhoudende drankjes te consumeren. Maar wat als wij er niet bij geweest waren..?

7 Januari 2015 gepubliceerd in de HS-krant.