donderdag 8 januari 2015

Drank- en Horecawet

De verkoop van alcohol aan personen onder de 18 jaar is sinds 1 januari 2014 verboden.


Toch kreeg mijn 14-jarige dochter in de laatste twee (verschillende) restaurants die wij in 2014 bezochten ‘gewoon’ een alcoholhoudend drankje van het huis geserveerd.

Voor de duidelijkheid: een en ander vond niet in januari of februari plaats maar in november en december. Bijna een jaar na de invoering van de gewijzigde Drank- en Horecawet, derhalve…

Omdat wetenschappelijk aangetoond is dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid – vooral bij jongeren, die nog in de groei zijn – vonden wij het beide keren nodig in te grijpen (lees: het drankje weg te nemen). Lachend… Omdat we het best grappig vonden dat onze nog zo jonge dochter zoveel ouder geschat werd…

Bij nader inzien vind ik het echter niet zo grappig meer. Dat een restauranthouder het risico wil lopen beboet te worden – zo’n boete bedraagt niet minder dan 1360 euro – moet ‘ie zelf weten. Maar mijn dochter (behalve fysiek ook juridisch) in gevaar brengen, dat is another biscuit.

Immers, voor minderjarigen is het bezit van alcohol openbare op plekken als het café, de sportkantine, het park of de straat strafbaar. De boete voor 12- tot 16-jarigen: 45 euro.

Overigens toonde dochterlief in beide gevallen geenszins de intentie de alcoholhoudende drankjes te consumeren. Maar wat als wij er niet bij geweest waren..?

7 Januari 2015 gepubliceerd in de HS-krant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten